Sağlık

Aft nasıl geçer? Dilde ve ağızda oluşan aft nasıl tedavi edilir? Oral aft neden oluşur, kaç günde geçer?

aft Bağışıklık sisteminin zayıfladığı ve B12 vitamininin eksik olduğu dönemlerde daha çok ortaya çıkar. Aft nasıl geçer ve ağızda aft nasıl tedavi edilir araştırılmaktadır. Ağız aftının neden oluştuğu, kaç günde geçtiği ve ağız yarasını en hızlı neyin iyileştirdiği merak edilmektedir. Aft nasıl geçer? Oral aft nasıl tedavi edilir? Oral aft neden oluşur, kaç günde geçer? Detaylar burada…

ÇOCUKLARDA AFT’NİN TEMEL NEDENLERİ NELERDİR?

1- Yetersiz beslenme: Çocukların bağışıklık sistemleri artık yetişkinlere göre gelişimsel düzeydedir. Bu nedenle başta aft olmak üzere birçok farklı etken çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Yetersiz beslenmenin yanı sıra fast food yüklü tüketim alışkanlıkları ve kola gibi asit içeren içeceklerin sık tüketilmesi de ağız yaralarında önemli rol oynar.

2- Grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar: Kış aylarında grip ve soğuk algınlığı olan çocuklarda metabolizma yavaşlar ve bağışıklık sistemi kaybeder. Bu gibi durumlarda ağız ve çevresi en çok etkilenen bölgelerdir. İyileşme sürecinde olan çocuklarda ağız yaraları doğal olarak iyileşebilir.

3- Sistemsiz uyuyun: Sağlıklı bir uyku sistemi vücuttaki tüm sistemlerin çok daha etkin çalışmasını sağlar. Gece saat 10 ile 2 arasında uyuyan çocuklar gelişimlerini çok daha hızlı tamamlarlar. Ancak aft gibi ağız yaraları da oldukça belirgin görülmektedir.

YETİŞKİNLERDE AĞIZ YARALARININ NEDENLERİ NELERDİR?

1- Behçet hastalığı: Behçet hastalığı enfeksiyon derecesi yüksek bir doku hastalığıdır. Enfeksiyonun diğer bölgelere yayılması son derece hızlı olabilir. Behçet hastalarının çoğunda iltihaplı ağız yaralarının ortaya çıkması muhtemeldir.

2- Yiyecekler: Hijyenik olmayan ortamlarda hazırlanan yiyecekler bir gün içinde birden çok ağız yarasına neden olabilir. Aynı belirtiler ileri düzey gıda zehirlenmelerinde de görülür. Muazzam bir sağlık krizine yol açabileceğinden uzman yardımı önemlidir.

3- Fiziksel travmalar: Ağır kazalar ve bunların yol açtığı travma sonrası etkiler ağız yaralarına neden olabilir. Aynı anda görülen kabuslardan sonra aftlar bir gecede tüm ağız çevresini kaplayabilir.

ALERJİK REAKSİYONLAR AĞIZ YARALARINA NEDEN OLUR MU?

Alerjiniz olan gıdaları tüketmek kişiden kişiye değişen birçok farklı belirtiye neden olabilir. Kızarıklık, şişlik ve cilt renginde değişiklikler orta sık görülen belirtiler arasında gösterilir. Ancak özellikle bal ve polen alerjisi olan kişilerde aftlar oluşabilir.

Kıç YARALARINA PSİKOLOJİK FAKTÖRLER NEDEN OLUR MU?

Kabuslar sonucunda birçok kişinin ağzında irili ufaklı yaralar olabilir. Bu, manevi sebeplerin bu tür yaralara neden olabileceğinin en büyük kanıtıdır. Çok gergin olan kişilerde, depresyon ve anksiyete belirtileri gösteren kişilerde aft görülme riski yüksektir.

AFT YARALARI NASIL GİDİYOR?

1- Adaçayı ile gargara: Organik adaçayı köklerinin demlenmesiyle hazırlanır. Ateş geçtikten sonra yaraların iç kısımlarına dökülerek gargara yapılır. Parmakla ağız dışında oluşan yaralara da sürülebilir.

2- Asitli ve sıcak içeceklerden kaçının: Ağız yaralarının şiddetli ağrılara neden olduğu dönemlerde kola, çay, kahve gibi içecekler tüketilmemelidir. Bu tür içecekler dişlerin çürümesinin yanı sıra damak ve ağızda yaraların oluşmasında da etkin rol oynar.

3- Sumakla Gargara: Adaçayı gibi sumakla gargara yapmak da mümkündür. Bire bir formda hazırlanır. Gargara sonrasında hissedilen ağrı büyük ölçüde azalır. Sumak ayrıca iltihaplanma riskini önler ve aftın daha da büyümesi için pürüzlülüğe neden olur.

Bunun dışında günde üç kez dişler fırçalanmalı ve diş bakım ürünleri kullanılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu