İstanbul’da Kurbanlık Denetimleri Başladı
Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla Türkiye’nin birçok noktasından yola çıkan kurbanlıklar İstanbul’a girmeye başladı. Gece yarısından itibaren İstanbul’a gelen kurbanlık yüklü tır ve tırlar, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından tek tek denetlendi.
Kurban Bayramı’na 14 gün kala Türkiye’nin birçok yerinden gelen kurbanlıklar İstanbul’a gelmeye başladı. İlk kurbanlık hayvanlar gece yarısı itibariyle İstanbul’a getirilirken, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, Kuzey Marmara Otoyolu Riva mevkiinde bulunan Canlı Hayvan Sevk Kontrol Noktasında inceleme yaptı. Jandarma ve zabıta ekiplerinin de desteklediği denetimlerde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bağlı veteriner hekimler de kurbanlık hayvanların bulunduğu TIR ve TIR’ları tek tek kontrol etti. İl dışından gelen sürücülerin evraklarını tek tek inceleyen ekipler, hayvanların küpe numaralarını evraktaki numaralarla karşılaştırdı. Kontrollü araçlar hayvan pazarlarına doğru yoluna devam etti.
İSTANBUL GİRİŞ NOKTALARINDA ÖNLEMLERİMİZİ SIKIŞTIRDIK
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, “Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle vatandaşlarımızın kurbanlarını sağlıklı bir şekilde harcamaları için Kurban Hizmetleri Tebliği’nin yayımlanmasıyla birlikte, Valilik tarafından toplanan İl Kurban Hizmetleri Komisyonu Ofis.Ardından Hayvan Sağlığı Polis Komisyonu kararları alındı.İstanbul’a geldik.Giriş noktalarında tedbirlerimizi sıkılaştırdık.Çünkü kurbanlık döneminde hayvan hareketleri hızlanıyor.Bu hem hayvan hastalıkları açısından çok değerli bir durum. ve insan sağlığı.İstanbul’da belirli noktalarda hayvan sevk kontrol noktaları kurduk.Burada ayın 13’ünden önce kaçak gelen hayvanlar belgesiz.Hayvanların geçişine izin vermiyoruz, pazarlara göndermiyoruz.Gönderiyoruz. Tuzla’daki hayvan karantina bölgesine gönderilecek.Kurban Hizmetleri Komisyonu’nun aldığı kararlar doğrultusunda satış ve kesim yerlerinin belirli şartları taşıması gerekiyor. Bunlar komisyon tarafından kontrol edilir ve belli bir puanın üzerinde şartları sağlıyorsa izin verilir. Vatandaşlarımız mağduriyetlerini yetkili satış yerlerinde ehil kişilere kesmelidir. Bu gerçekten önemli. Bakanlığımızın ‘Tarım Cebimde’ diye bir uygulaması var. Oradan hayvanın yaşına, ırkına ve cinsiyetine ulaşabilirler. Bu hayvanlar geldikleri yerden sağlık kontrolünden geçiyor. Kontrollerimizi yapıyoruz. İstanbul Avrupa Yakası da farklı bir özelliğe sahip olan Trakya Bölgesi içerisinde yer almaktadır. Burası 2010’dan beri şapsız bir bölge. Geçiş kuralları kesinlikle, bu kurallara uyan hayvanların geçişine izin veriyoruz. Polis, jandarma ve zabıta ile denetimler yapıyoruz. İzin verilen yerlerden alınmalı ve izin verilen yerlerde şekerleme yapılmalıdır. Bu noktada vatandaşlarımız küpe numaralarını uygulamaya girmeleri halinde hayvanla ilgili tüm bilgilere ulaşabilecekler.
BİR HAYVANIN MALİYETİ YILLIK 30 BİN LİRA. Tokat’tan kurbanlık getiren damızlık Nasuh Çaylak, “Dağıtım süresi 6 ay olmak üzere dağıtım döneminde herhangi bir maliyet yok ama mama süresi içinde olunca aylık maliyet oranı 3 bin 500 TL. -4 bin lira yani 6 ayı vurduk o zamanlar hayvanın sadece yem masrafı 18 ile 24 bin lira arasında.Bakan veterineri de dahil ettiğimizde aylık 5 bin lira var. İstanbul’a sevk için hayvan başı 6 bin lira maliyet var. Hayvanın ortalama senelik maliyeti 30 bin lira. Bizim hesaplarımıza göre buradaki satış fiyatımız 70 ile 120 bin lira arasında.
Öte yandan, Riva (YSS Köprüsü), Çamlıca Hayvan Sevk Kontrol Noktası (FSM Köprüsü) ve Kurtköy Mehmetçik Vakfı Mesire Tesisleri, KMO Kurnaköy ve Mecidiye Gişeleri, Ahmediye Gişeleri Yol Kontrol İstasyonu ve Selimiye Tem Gişeleri Yol Kontrol İstasyonlarında 24 saat hizmet vermektedir. istanbulda. Kontrollerin devam edeceği öğrenildi. Bu kontroller sırasında İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinde görevli veteriner hekimler ile Acil Müdahale ekipleri, jandarma, polis ve zabıta ekipleri koordineli olarak çalışacak.