Haber

Kira artışında Trabzon zirvede: İnşaat durdu, fiyatlar fırladı

TRABZON – Kiralık konutların yılda yüzde 300 arttığı Trabzon, Türkiye sıralamasında ilk sıraya yükseldi. Yaz döneminin gelmesiyle birlikte talebin yoğun olduğu şehirde evliliğe hazırlanan çiftlerin de etkisiyle fahiş fiyat artışları konuşuluyor. Yaz aylarında düğün hazırlığı yapan çiftler, emlakçılardan eli boş dönüyor.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) raporuna göre kiralık evin metrekare fiyatı 2022 Nisan ayında 12,5 iken bu rakam 2023 Nisan ayında 50 TL’ye ulaştı. Yüzde 117 olan bu oran Trabzon’da yüzde 300’e ulaştı. İnşaat branşındaki yavaşlama, arzın az olması, yatırım nedeniyle alınan evlerin boş olması ve körfez ülkelerinden gelen turistlerin günübirlik kiraya vermesi kira fiyatlarının artmasında etkili oluyor.

TAFLAN: ORTALAMA KİRA 10 BİN LİRA, ASGARİ FİYAT 8 bin 500 TL

Trabzon İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkanı Ayhan Taflan, Trabzon’da arzın azalması ve yüksek enflasyon nedeniyle kira fiyatlarının kontrolden çıktığını söyledi. Kentte pandemi döneminden bu yana inşaat şubesinin durduğuna dikkati çeken Taflan, fiyatların ortalama gelir düzeyine sahip vatandaşlar tarafından karşılanamayacak kadar yükseldiğini söyledi.

Pandemi döneminde konut arzının durduğunu belirten Taflan, “Pandemi öncesi dönemde inşaatların yapıldığı dönemde böyle bir durum vardı. Trabzon coğrafi olarak engebeli olduğu için kıt olan arsalara genellikle kat karşılığı yapılıyordu. Örneğin müteahhit 100 daire yapıyorsa 30 tanesini arsa sahibine veriyordu, mal sahibi de kendisi ve çocukları için ayırdığı dairelerin dışında başka daireleri de kiraya veriyordu Arzın durması ve yüksek talep artışı fiyatlar.Ortalama fiyatlar 10 bin lira.Taban fiyatın 8 bin 500 lira olduğu yerde kira bunun üzerinde.Bu gelirle vatandaş hayatını nasıl idame ettirecek?’ ifadelerini kullandı.

Trabzon İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkanı Ayhan Tafla

‘MAHKEMELER SAHİP-KİRACI DOSYALARIYLA DOLU’

Taflan, yasal olarak yüzde 25’lik kira artışı sınırlamasının da geçerli olmadığını ve bunun da kiracı ile ev sahibi arasında sorun yarattığına dikkat çekti. Mahkemelerin ihtilaf dosyalarıyla dolu olduğunu belirten Taflan, “Seçimden sonra bu süreç uzarsa ihtilaflar devam eder. Bunun çözülmesi lazım. 3 milyon lira olan daireyi 3 bin liraya kiralamak mümkün değil. Dolayısıyla ev sahibi de haklı. Kiracı da 8 bin 500 lira.” Asgari ücretle çalışıyorsa bu kiraları nasıl ödeyecek. Bu süreden sonra bu kiralar geri gelmeyecek. Trabzon’da yeterli konut yok. Yazın yani düğün sezonunun başındayız. Büyük bir talep var. Piyasada konut yok. Arazi yapısından dolayı diğer illerde daha fazla konut üretilebilir. Ama Trabzon’da büyük ölçekli projeler yok” dedi.

Taflan, yaz aylarında Körfez ülkelerinden gelen turistlere kiralanan konutların da kira artışında etkili olduğunu söyledi. Taflan, şu ifadeleri kullandı: “Arap turistlerin de günlük kiralar üzerinden kiraya etkisi var. 10 bin liraya kiralık dairesi olan ev sahibi, içine bir şeyler koyup, günlük 5 bin liraya Arap turistlere kiralıyor. Ayda 150 bin liraya yakın bir rakam, bu da o konutu kiralayacak yerli tüketiciye olumsuz yansıyor.”

Trabzon Otelciler Derneği Başkanı Mustafa Dündar

DÜNDAR: DAİRELER MERDİVEN ALTI TURİZMDE KULLANILIYOR

Trabzon Otelciler Derneği Lideri Mustafa Dündar, kiralık daire ile kaçak ve yer altı turizm oluşturulduğunu ve bunun kiracılara yansıdığını söyledi. Dündar, emlakçıların kaçak olarak turistlere günübirlik kiralama yaptığını, kamu idaresinde sorun olmadığını söyledi. Dündar, Trabzon’da turizme yönelik yasal ve tescilli konaklama yatak kapasitesinin 20 bin, kayıt dışı yatak kapasitesinin ise 30 bin olduğu bilgisini verdi.

Ev sahiplerinin enflasyonist ortamda daha fazla gelir elde etmek için dairelerini çok yüksek fiyatlara kiralamanın yolunu aradıklarını kaydeden Dündar, “Yasalara göre turizm amaçlı evler, apartmanlar, apartman daireleri de kiralanabiliyor. Kanun.Ancak bunlar dönemseldir.Bir gün ev kiralayamazsınız, üç gün kiralayamazsınız.Bunlar maddede belirlenmiş. Bunun ötesine geçtiğinizde, vergi dairesine tescil ile bildirimde bulunmadığınızda, sözleşmelerinizi vergilendirmediğinizde bu kayıt dışı oluyor. Trabzon’da hem kaçak hem de kayıt dışı turizm var. Nedeni ise emlakçılar ve kamu yönetiminin bu konuda önlem almamasıdır. Kanunlar. uygulanmadı” dedi.

Emlak Danışmanı Yeşim Çakmak Punar

PUNAR: DAİRELER YAKLAŞIK SİYAH STOKTA

Emlak Danışmanı Yeşim Çakmak Punar, Trabzon’da kiralık evlerin adeta karaborsaya düştüğünü söyledi. Kiralık konut arayan birçok vatandaşın fiyatların yüksek olması nedeniyle vazgeçtiğine dikkat çeken Punar, kentte yeterli sayıda kiralık ve satılık konut bulunmadığını ifade etti. Enflasyon nedeniyle satıcı tarafın yüksek fiyat talep ettiğini belirten Punar, “Doğalgazlı daireler 7 bin liradan başlıyor. 15, 20 bin liraya kadar çıkan daireler var. Ocaklı daireler 3 bin liradan başlıyor. Arap turizmi de öyle. Kiraları çok etkiliyor.Ev sahipleri günlük ya da yıllık olarak Arap turistlerden nakit olarak daha yüksek gelir elde etmeye çalışıyorlar. Trabzon’da kiralık daire sayısı çok az, adeta karaborsada. Kiralık daire bulamayanlar ise 1,5 milyon liranın altında krediyle daire almayı tercih ediyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu